Home // Murter

Otok Murter

Otok Murter najveći je i kopnu najbliži otok na šibenskom području, odvojen od kopna uskim Murterskim kanalom, preko kojega je u mjestu Tisno izgrađen pokretni most dužine 12 metara. Asfaltiranom cestom (6 kilometara) povezan je s Jadranskom turističkom cestom, a od Šibenika je udaljen 29 km.

 

Mjesto Murter

Vapnenački dio otoka pokriven je oskudnom vegetacijom. Na sjeverozapadnom dijelu Murtera nalaze se plodna polja i zdenci pitke vode. Najviši vrh je Raduč, visok 125 metara.Smješten na vratima Kornatskoga otočja (Murterani su vlasnici većine zemljišta), Murter je privlačna točka nautičara, ali i svih ljubitelja tihog odmora. Počeci turizma u Murteru sežu u tridesete godine ovoga stoljeća, kada je u uvali Slanica izgrađena Češka vila.

Stanovništvo otoka Murtera bavi se poljoprivredom, stočarstvom i ribarstvom. Od poljoprivrednih kultura najviše se uzgaja maslina, voće i povrće. Danas su osim tih tradicionalnih djelatnosti razvijeni turizam i mala privreda.

Turistička ponuda

Može se sa sigurnošću ustvrditi da je Murter jedno iznimno turističko odredište. Nema na jadranskoj obali općinskog središta koje je na jednom mjestu objedinilo toliko raznorodnih prostornih i kulturoloških posebitosti. Murter je najveće naselje na istoimenom otoku, s najvećim brojem otoka u svom sastavu (preko 170), s velikim brojem pjeskovitih plaža na Mjesto Jezerasvojim obalama (Čigrađa, Slanica, Podvrške…) i velikim brojem zanimljivih odredišta u svom susjedstvu (nacionalni parkovi: Kornati, Paklenica i Krka; parkovi prirode Telašćica i Vransko jezero; gradovi: Zadar, Šibenik i Split). Smještaj se nudi u obiteljskim kućama i apartmanima. Ljubitelji tišine i sportskog ribolova mogu pronaći mir na Kornatima, u ribarskim kućama.
Specijalizirani restorani i gostionice nude obilje gastronomskih specijaliteteta.

Tijekom ljeta u Murteru možete prisustvovati koncertima klasične i zabavne glazbe, a osobito je dojmljivo pučko crkveno pjevanje. Veliki je kulturni događaj i regata tradicionalnih brodova, koja se održava pod nazivom Latinsko idro, svake godine koncem rujna, o blagdanu svetoga Mihovila, zaštitnika mjesta.

Murter nudi raznovrstan smještaj (hotel, apartmani, marina), lijepe i tihe plaže, brojne restauracije i gostionice, no svaki će murterski gost s posebnim doživljajem posjetiti Kornatsko otočje za jednog od svakodnevno organiziranih izleta. U mjestu su sportski tereni (tenis, košarka, mali nogomet), a postoji mogućnost za sportove na vodi. U ljetnoj sezoni organiziraju se razna sportska natjecanja, a prethodi im travanjska regata Murter – Kornati kao svojevrstan uvod u sezonu.

Tradicionalne svečanosti su: Sv. Roko (16. kolovoza); Murterska fešta blagdana Male Gospe (8. rujna);

 

 

Osim Murtera, koji je najveće i najstarije naselje, na otoku se nalaze još tri mjesta: Betina, Jezera i Tisno.

Mjesto Betina

Mjesto Betina

Betinu zbog položaja i arhitekture smatraju jednim od najljepših mjesta na Jadranu. Ovo mjesto uživa i neslužbeni, ali priznati, status jadranskog centra drvene brodogradnje. Središnji, povijesni dio Betine izgrađen je na istočnim padinama rta Arić na sjevernom ulazu u Murterski kanal.Tijekom vremena naselje se proširilo i na uvalu Zdrače u kojoj se nalaze marina i brodogradilište “Betina” i mjesna plaža. U Betini postoji gotovo 100 malih obiteljskih brodogradilišta u kojima vrsni brodograditelji ručnim alatom grade čvrste i trajne tradicionalne drvene brodove.

Mjesto Jezera

Mjesto Jezera

Jezera su najmanje naselje na otoku. Izgrađena su oko zaklonjene uvale na sjeveroistočnoj strani otoka. Centar mjesta je na sjevernoj obali uvale, a na južnoj obali je ACI marina “Jezera”. U novije vrijeme Jezera su se razvila u jedan od najsnažnijih srednjodalmatinskih ribarskih centara.Pored ribarstva, Jezerani se bave i turizmom. Glavni aduti Jezera, osim nautičkog turizma, su turističko naselje i kamp “Lovišća”, smješteni u istoimenoj uvali sjeverozapadno od mjesta.

Mjesto Tisno

Mjesto Tisno

Tisno je najmlađe naselje na otoku Murteru, a nastalo je na mjestu gdje otok Murter gotovo dodiruje kopno. 1832. godine na tom mjestu je izgrađen i pokretni most, kojim je otok povezan s kopnom. Tisno krase neobično prostrani trgovi, dosta zelenila i duga mjesna riva ugodna za šetnju.Zbog velikog zavjetnog hodočašća Gospi od Karavaja (Caravaggia) na koje dolaze vjernici iz gotovo cijele šibenske i zadarske biskupije, Tisno je postalo važnim vjerskim središtem.

© Copyright 2024 Apartmani Dora. All rights reserved. Izrada web stranica: WebProjekt.com.hr